Християн Пендиков е в добро състояние днес, чувства се добре и е благодарен на българската държава, заяви журналистът Любчо Нешков пред БНТ.

„Македонските власти имат заслуга за това да се стигне до станалото с това над 21-годишното момче, защото те оставяха безнаказани някои престъпления, които бяха извършени в РСМ. Като започнем от палежа в Битоля, минем през нападението с камъни в клуба в Охрид.

Още по темата
Това създава една атмосфера на безнаказаност срещу тези престъпления спрямо българската общност в РСМ, за да се стигне до този тежък случай", коментира журналистката Милена Милотинова.

Според Любчо Нешков инцидентът с Християн е част от институционалната омраза, която действа в РСМ.

„Изграждането на Северна Македония и всички нейни институции се базира само и единствено върху омразата и отричането на миналото“, смята той.

Не е работа на външния министър на РСМ да идва в България и да си прави кризисен пиар. Очаквам реакция от всички институции, ангажирани по въпроса. Става въпрос за ежедневен натиск в социалните мрежи. Българската държава трябва да направи звено, фонд за правна защита на българите в РСМ. Държавата трябва да осигури правна защита на тези хора. Българските политици - евродепутати трябва да ни запознават с това по какъв начин живеят българите в РСМ, защото този натиск и закани към тях са ежедневие, те не са инцидент, добави Милотинова.

Интересно е Вархеи какво ще напише в следващия доклад за РСМ, нямаше изброени инцидентите спрямо българите в РСМ в предишния му доклад. А българската държава трябва да следи това да стига до Европа, до европейските институции и те да вземат мерки. Трябва да има цялостна законодателна промяна в РСМ по въпроса, каза още Милотинова.

В ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR еврокомисарят по разширяването Вархей обеща, че ще приеме македонските българи и ще се запознае със законодателството срещу тях. Обеща както пред българската аудитория, така и пред тази в РСМ, в чиито медии интервюто беше широко цитирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase