Снимка: БГНЕС

В интервю за Bulgaria ON AIR пред Милена Милотинова еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей на въпрос знае ли за промените в  Закона за политическите партии и закона за неправителствените организации и фондациите в РСМ, които бяха приети безпрецедентно бързо и целят да затворят клубовете на македонските българи отговаря: "Не съм запознат. Честно казано, това е нещо ново, което ми казахте, така че първо ще трябва да проверя".

Промените в Закона за политическите партии и в Закона за сдруженията целят затварянето на културните клубове на местните македонски българи в РСМ. Това каза пред БНТ журналистът Милена Милотинова.

Тя обясни, че тези сдружения съществуват от няколко години и са регистрирани по всички изисквания, но едва сега станаха проблем.

Още по темата
Комисарят заявява още, че не се е срещал досега с българската общност в РСМ, но пред камерите обеща да се срещне с представители на организациите на македонските българи.

Милотинова посочи, че Организацията на македонските българи подготвят писмо до комисаря Вархей за предстоящата среща с него, за която той е поел ангажимент.

По думите ѝ би трябвало отсега нататък Брюксел по-сериозно да следи как се развиват събитията в Република Северна Македония, защото тези клубове сега станаха проблем. Целите на тези клубове са постигане на равноправие и включване на българите в Конституцията.

Коментари Напиши коментар

10

Не ви ли е срам

преди 3 месеца

Много сте бързи анти-Милотинова троловете. Възможно ли е всички коментари да са срещу нея. Не е нормално.

9

Анонимен

преди 3 месеца

книга за жалби и оплаквания

8

Не съм сигурен

преди 3 месеца

до каква степен са имали контрол Милотинова, Цветков и останалите, които отразиха отрязаната руска глава преди... ба ли майка му колко време мина, ама помня, че беше вече в демокрация. Тогава доста хора бяха уволнени, но както се вижда не стоят без работа. Вижда се обаче колко нищо не се е променило в журналистиката от тогава насам. Тогава ги уволниха за това, че показаха истината, в наши дни им плащат, за да подмятат фактоиди. Едно и също вече 33 години, демокрация, човешки права... таратанци.