Снимка: архив, БГНЕС
fallback

БСП връща на президента неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори, посочва БНР.

Oще по темата
Решението на левицата да не номинира премиер обяви още в петък председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата папката с третия мандат от президента. Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане", отказаха да участват в срещата.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова обяви: "Връщаме третия мандат на президента".

Така се изчерпва и последната възможност за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

След като и БСП върне мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип. "По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим", каза Радев.

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип. Премиер и в следващото временно правителство остава "категорично Гълъб Донев", каза Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

Важното е на изборите да гласуват повече хора. При над 60% избирателна активност ще имаме редовно правителство със стабилно мнозинство в парламента.

11

Анонимен

преди 1 година

Нека не бързат с разпускането на парламента, че без парламент държавата не функционира добре

10

Соня Банева

преди 1 година

Ами сега - как Нинова ще я кара без да е министър ?! Лошо,много лошо,а социалистката така се надяваше за да се види пак министър - тю,да му се не види и изборна надпрева ра и разнообразието от разните му там твари - явно не са само орела,рак и щука,изоби лстват в НС,а и много други...Но,както винаги досега БСП излиза от тия вътрешни и вън шни борби по-силна,обединена повече от всякога,единна в разнообразието от мисли и тайни помисли ...Комунистите не вярват,но да си дерзаят...

fallback