Снимка: БГНЕС
fallback

"Смяната на модела на управление на една страна е изключително важна тема, която изисква една по-спокойна ситуация с възможност да се проведе истинска кампания "за" и "против".

Не е добре, когато референдумите се комбинират с избори. Съвсем други са движещите мотиви на политическите формации, в друга посока са и желанията, очакванията на хората. 2023 г. ще бъде терен за поне два избора - предсрочни парламентарни и редовните местни". Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея "има риск за самото допитване" в момента, защото са "твърде много нажежени страстите".

По думите ѝ демокрация се гради и развива чрез политическо представителство:

Oще по темата
"Що се отнася до смяната на политическия модел, пред вас стои един убеден политик в парламентарната система. Ситуацията, в която в момента се намира страната, Народното събрание е онзи върховен орган, който може и трябва да решава проблемите на страната, разбира се в тясна координация и в добра екипност и взаимност с останалите институции на страната".

В предаването "12+3" вицепрезидентът коментира актуалната политическа обстановка в страната с думите:

"Колкото и внушенията да са в друга посока, българските граждани са по-мъдри от своите управници. Моето наблюдение е, че омразата и конфронтацията не е характеристика на обществото, а е повече в политическите елити, между отделни институции, отколкото сред хората. Това е най-доброто, което можеше да ни се случи".

"Границата на свободата на словото е прекрачена, когато се говори срещу българския народ, срещу България, срещу определени учени и политици. Свободата на словото не е пречка за това да има съответното отношение на официалните власти на Република Северна Македония срещу езика на омразата и тези, които го разпространяват. Малко са знаците от тяхна страна в това отношение. От управлението на една страна до голяма степен зависи видът, стилът и тонът на общуване. Този език на омразата, който се лее от много посоки в РСМ е директният причинител за прояви като побоя на Християн Пендиков", заяви още Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че идеята за реформиране на Шенген съществува доста отдавна:

"Тя е от много преди Covid, когато имаше засилена вълна на мигрантски натиск в Европа. Какво можем да си помислим за управлението на европейски институции, след като тези документи в т.нар. Пакт за миграция до днес не са финализирани, освен увеличените правомощия на Европейската агенция за миграция и Агенцията за опазване на външната граница на ЕС - сухопътна и морска. Има висящи директиви, както и директивата за т.нар. пръстови отпечатъци. ... Едно от решенията за реформа в Шенген е укрепването на външните граници, за които ЕС е поел допълнителни ангажименти и е в дълг към страни като България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 1 година

Пенсионните фондове гръмнаха, затова повишават пенсионната възраст. Да, ама като дойдат новите по опасни азиатски щамове на КОВИД 19 и в градовете настане мор... Само на село тия, дето отглеждат кокошки, коза, прасе, и сеят картофи и зеле в двора, май ще имат шансове за оцеляване ? А, и пушка не е зле да имат, за бандити и вълци. Ще видим. Предвидливите отрано си правят домашното. Неподготвените стават жертва. Вълкът е с дебел врат, защото сам носи агнето на гърба си.

70

Ангелов:

преди 1 година

Аз много мога да обяснявам как се е напълнило с магарета напоследък, обаче ще го направя едно такова засукаха с разтеглен локум .... Има поговорка: Ти си това с което се храниш! И искам да кажа, че проблемите в страната в сферата на културата са свързани точно с типа на храната за душата дето консумираме. Василий Кандински го доказва това, там няма кво да се докаже освен едно нещо .... Че това, което те заобикаля те оформя ... Че ако тъпчеш Макдоналдс всеки ден ще заприличаш на хамбургер...

69

Ангелов:

преди 1 година

Има и друг един майтап : Бета версията на монотеизма е да плаши, алфа версията е да завладее света! И тук имаме едно изключение дето все се опитват да го убият: Всички сме хора под небето на Тангра. Дейвид Фрост жив ли е? Дали иска да направи интервю със Сакскобурготски? Нямам време да проверявам! Много ми трябват хора като Дейвид Фрост! Ама все ги няма мама му стара, няма ги някак ...

fallback