Снимка: БГНЕС
fallback

Да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви, да приемем позицията, че може да има военна победа, че трябва да има война до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение. Това коментира президентът Румен Радев пред „Дарик радио“.

Аз продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжия в този конфликт, добави държавният глава.

Този, който е на другото мнение, трябва не само да познава добре дълбоките политически и исторически корени на този конфликт, но той трябва да представи какъв анализ е извършил за рисковете и последствията от един такъв акт, посочи президентът.

Той попита дали си даваме сметка какво означава военна победа в този конфликт и как ще изглежда мирът, според края му.

Oще по темата
Една година мина, войната не затихва, нито се стига до някакво решение. Войната вече представлява глобален икономически сблъсък, тя е война на изтощение на хора и материални ресурси, тя е война на изтощение не само между Украйна и Русия, но и за Европа, допълни държавният глава.

На въпрос дали има руско влияние в политическия живот у нас, Румен Радев отговори, че Балканите и в частност България никога няма да изпаднат от радара на много държави. Ние оставаме обект и на информация, и на влияние от неедна държава. Това е факт. Русия е една от тези държави, която иска да упражнява влияние тук и това е факт, каза Радев.

По думите му факт е, че различните държави използват различни способи – скрито влияние, явно, комбинирани способи.

Имаме и политици, и анализатори, и медии които се захранват с грантове. Ние трябва много сериозно да се замислим не е ли време за законодателни промени, които да урегулират поне финансовите потоци на това влияние. Да е ясно откъде идват, за какво се използват, допълни Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

526

Райнов

преди 1 година

Просто съвпасение или има нещо.Макрон от където мине след седмица -две почва война.Шета между Москва и Киев и след 2 седмици война,преди две седмици беше на обиколка в Африка и хоп от вчера гражданска война в Судан....

525

Военен брокер

преди 1 година

Жертвите са вече над 200 хиляди, руснаците се наиграха искат мир при граници от 2014 ,но Зеленски иска всички окупирани украински земи включително Крим.Крим руснаците няма да го дадат така ,че има известна логика в думите на Радев към настоящия момент ,но той ги повтаря от една година в смисъл едно попъдение от 365 :)

524

Кривондел

преди 1 година

Един вид - всеки може да си нахлува в съседните държави - и на нападнатите не бива да се помага?

fallback