Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса на доставчици и договори, заяви министърът на енергетиката Росен Христов на откритото заседание на служебното правителство на премиера Гълъб Донев, на което министрите правят отчет за дейността на кабинета.

Oще по темата
По думите на Христов е работено в две основни направления относно доставките на газ.

"Започнахме да купуваме през тръжни процедури, прозрачни и съгласно Закона за енергетиката или чрез процедури на "Газов хъб Балкан", връщайки на масата за преговори най-големите международни доставчици и производители на природен втечнен газ, което доведе до стабилност на доставките, както и до значително понижаване на цената", отбеляза министър Христов.

Министърът посочи като добра и дейността за изграждане на енергийна инфраструктура.

"Важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основният източник за българския пазар", посочи Христов, цитиран от БТА.

Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки и споразумението, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 година

Цените на газа са много високи и нестабилни вече втора година. Много от познатите ми, които използваха газ за отопление и топла вода се отказаха и минаха на ток. Аз се измърлях, но на лято след преправяне на отоплителната система минавам на ток. Газът е скъп и няма никаква надежда да се върне на старите нива. Не знам дали е заради липсата на руски газ или заради новите европейски формули, но газът стана непосилно скъп.

31

Анонимен

преди 1 година

Отоплявам се на газ. Откакто смениха формулата за ценообразуване плащам 3 до 4 пъти по висока цена - от средно 6 до 7 стотинки за киловат час през 2021 до 25 стотинки за киловатчас към настоящия момент. Това е равносметката за бита. За бизнеса е същото. Формулата за ценообразуване предполага огромна волатилност защото е базирана на някакви измислени уж борсови котировки на виртуален сайт в Амстердам. Следващият отоплителен сезон минавам на ток климат. с-***. Цените на газа няма да се нормализират

30

Анонимен

преди 1 година

Какво сте овладяли???? За 10 дни -от 22.12.22 до 01.01.23 сметката ни за газ е 404 лв!!!!!!Толкова плащахме за 1 мес.в най-студените дни !!!!!!!!!!!! А Киро нека да се хвали,че е повишил пенсиите на хората....И С КОЛКО ? КОЛКОТО СЕ УВЕЛИЧИХА ЦЕНИТЕ ЛИ?? СРАМ И ПОЗОР! ОБИРДЖИИ!

fallback