Снимка: БГНЕС

"Внушава се непредсказуемост с последното решение за връчването на мандата на БСП. Третият мандат в настоящата ситуация е геополитически акт.

Още по темата
В тази ситуация БСП няма никакви шансове да състави правителство. Държавният глава очевидно цели да има избори и да управлява през служебни правителства.

Това отдалечава целите за Шенген и еврозоната. Имаше заявки от страна на "Демократична България" и си заслужаваше да се опита. Колкото повече се доближаваме до местните избори, толкова по-малки са шансовете за компромис, защото те са ключови, залогът е прекалено голям", коментира в БНТ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

Според Нейнски предоставянето на мандата на БСП показва, че Румен Радев се определя геополитически. По думите ѝ е необходимо да има политическо доверие в страната ни.

По думите ѝ червените линии са големи и драматични.

"Дали имаме шанс да хванем последния влак за Шенген и еврозоната зависи дали България ще има стабилно и редовно правителство. Това е политическо решение. Изпълняването на техническите критерии е компонент, но не е достатъчен", допълни Надежда Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase