fallback

"Ще бъдем напълно открити пред президента какви са нашите условия и изисквания от избирателите. Имаме готовност да съставим правителство и няма да бягаме от нея. Въпросът е да видим такава готовност в останалите. Не виждам готовност от ГЕРБ за съществен разговор. По-скоро не бихме подкрепили кабинет с мандат на БСП. Добре е да има редовно правителство. Ако има кратък хоризонт, поне да е до приемането на еврото и влизането в Шенген", заяви депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов в "България сутрин".

От ДБ са на мнение, че трябва да се положат усилия за редовно правителство. Самият Божанов не е разбрал защо декларацията на "Продължаваме промяната" не е била подкрепена в парламента.

Божанов коментира и промени в Кодекса на труда, които предвиждат замяната на хартиената трудова книжка с електронна. Обмисля се още Агенцията по заетостта да поддържа национален регистър, който съдържа електронните трудови записи на работниците и служителите.

"В нашия законопроект, който мина на първо четене в комисия, хартиената трудова книжка ще изчезне след няколко години преходен период. Тя затруднява работници, работодатели, НОИ, НАП. Всичко ще бъде много по-лесно проследимо с по-достоверни данни, когато бъде електронно и добре защитено", заяви депутатът .

Бившият министър на електронното управление изтъкна, че загубата на трудова книжка е голяма мъка за служителите, тъй като част от данните липсват в архивите. "Трудовата книжка много често се превръща в парцал. Време е през 2023 г. това да стане електронно", подчерта Божанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него не помага на работниците работодателят да вижда всички позиции и заплати, които кандидатът за работа е заемал и получавал през годините. При електронната трудова книжка това няма да бъде възможно. Достъпът до данните ще бъде контролиран и ще се удостоверява с електронен подпис.

Депутатът от ДБ посочи, че електронният носител на данни в личните карти по закон е от 2016 г. Сега е бил приет преходен период за новите лични карти. В момента сме в нарушение на европейски регламент, който изисква биометрични данни в личните карти.

"Чипът ще бъде на личните карти, когато бъде изпълнена поръчката за новите лични документи. Аз изпратих становище до всички евродепутати, че съм против вкарването на биометрични данни във всички лични карти. Дава по-лесно преминаваме през автоматичните гишета на аерогарите. Това обаче създава рискове за сигурността. Ще можем да използваме електронни услуги не с електронен подпис, а по друг начин", обясни Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Българин

преди 1 година

Този е от партията на "Бъди готов. Винаги готов". Написано с други думи, винаги са готови да управляват, но няма кого. Така е с фалиралата България. Нещата са прости, Точно толкова, колкото са прости и лидерите на партиите в страната.

29

Тва като ги подкараш

преди 1 година

Божинов, Божанов, Божанков, сите все истината думат..Обачето техната, не нашата

28

ха-ха

преди 1 година

Д.ебилите.на.Божанов.били готови да съставят кабинет? Боже, прибери си вересиите!

fallback