Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът не прие декларацията на "Продължаваме промяната" и най-вероятно в понеделник мандатът за нов кабинет ще бъде върнат на президента.

Още по темата
Отхвърлянето подейства като предпазен клапан да не се състави правителство, коментира пред БНР политологът Светлин Тачев."От "Продължаваме промяната" имитират желание за съставяне на правителство, но не искат да го реализират. Така беше и с ГЕРБ при първия мандат. Страх ги е, че могат да бъдат обвинени, че не са направили достатъчно това да се случи", каза политологът.

По думите на Тачев, ако в НС се беше стигнало до директно гласуване на кабинет, можеше ГЕРБ да окаже подкрепа, за да остави ПП да управляват в малцинство.

Такова управление е заплашено от потъване в плаващи мнозинства и всеки момент може да бъде бламирано.

Колкото и минимална да е, единствената възможност остава в третия мандат. Важно е да се види президентът на кого ще повери тази задача - на "Демократична България", на БСП или на "Български възход".

Трудно е да се прогнозира. Най-логично е третият мандат да отиде при "Демократична България", защото оттам изглеждат най-диалогични и като че ли е по-вероятно да намерят управленска формула.

Колкото пъти да са получили мандата, от БСП не са успявали да го реализират. "Български възход" пък е най-малката формация и не е най-добрият вариант от гледна точка на легитимността.

Партиите са много предпазливи, защото търсят запазване на резултата.  Съставянето на правителство може да донесе както позитиви, така и негативи.

Битките между статукво и промяна, които започнаха още през 2020 година, ще стигнат в крайна сметка до решаващите избори за местната власт (те трябва да се проведат през есента тази година). Особено важно е кой ще вземе властта в София.

Именно в столицата може да се види дали десните, градски либерални формации могат да се обединят.

Хората се измориха от избори, а самите политици като че ли се поизхабиха. Все повече желанието за промяна започва да се смесва и дори измества от желанието за сигурност.

Според Тачев умората и дори кризата могат да бъдат преодолени. По-важното е обществото да не стане апатично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase