България ще може да използва турски терминали за втечнен газ в следващите 13 години. Това е записано в споразумение между енергийните компании на двете страни, което беше подписано в София.

Още по темата
Анкара ще транзитира до 1,5 млрд. кубични метра природен газ годишно до България в периода до 2036 г., който българският държавен доставчик "Булгаргаз" ще купува и разтоварва на пет турски терминала, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Този договор е първата крачка в мащабно сътрудничество между енергетиките на двете страни", смята българският министър на енергетиката Росен Христов.

Tурският му колега Фатих Дьонмез заяви, че договорът не само ще подобри доставките на газ в региона, но и сигурността им.

"Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения. Протоколът е важен и за повишаването на сигурността на доставките в Балканския регион", отбеляза той.

Така страната ни си осигурява възможността да закупува газ от всички световни производители и да го разтоварва в турска страна.

Премиерът Гълъб Донев проведе среща с енергийните министри на двете страни, по време на която бяха обсъдени възможностите в изграждането и развитието на капацитет на газохранилищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase