Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отиващата си 2022 г. остава в историята с напрегнатата политическа ситуация в страната. На фона на войната в Украйна и глобалната икономическа криза, България е изпаднала и в политическа и властта реално се упражнява от служеbни правителство, назначени от президента Румен Радев.

Още по темата

През тази година за пръв път правителство в България падна с вот на недоверие. Досега е имало само един подобен случай – правителството на Филип Димитров, което обаче загуби властта след внесен от него вот на доверие.  

Кабинетът на Кирил Петков беше трудно формиран още от самото начало. То стана известно като кабинет на Четворната коалиция. След дълги преговори през декември 2021 г. То беше избрана от парламента. Партньорите във властта бяха освен ПП, две противоположни като идеологии политически сили – ДБ и БСП, както и вече залязлата на политическата сцена партия на шоумена Слави Трифонов “Има такъв народ“. Според много анализатори ИТН е популиски формат, а именно тази формация стана причина кабинетът „Петков“ да падне от власт.
 
Кризата в четворната коалиция настъпи в средата на юни, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Като претекст за решението си той каза, че премиерът Петков е опитвал да води двойна външна политика с цел да свали по-бързо българското вето над европреговорите на Северна Македония.

Реакцията на ГЕРБ на кризата не закъсня и от партията а Бойко Борисов внесоха вот на недоверие към кабинета “Петков”, а ДПС, ИТН и “Възраждане” декларираха, че ще го подкрепят. Четирите партии демонстрираха, че действат в рамките на опозиционно мнозинство, и се обединиха и около искане за предсрочното отстраняване на парламентарния председател Никола Минчев.

Той беше свален от поста с гласовете на всички депутати от опозицията, а повод за отстраняването му стана фактът, че Минчев не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана.

На 22 юни парламентът гласува вота на недоверие срещу кабинета и правителството на Кирил Петков беше свалено, след като вотът на недоверие беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” срещу 116 гласа “против”.

Въпреки че партиите опитаха да съставят ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, усилията им не постигнаха успех и така се стигна до предсрочните избори на 2 октомври, които обаче също не излъчиха стабилно мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase