Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се тази сутрин премиерът Кирил Петков да внесе оставката на правителството. Това ще стане факт, след като кабинетът падна след вот на недоверие в сряда.

Това е първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля правителство. Досега единствено правителството на Филип Димитров загуби управлението в парламента, но след поискан вот на доверие. Това стана през 1992 година.

Вотът на недоверие срещу кабинетът Петков беше гласуван от 123 народни представители, "против" бяха 116. Вотът беше внесен от ГЕРБ заради икономическите провали на правителството.

Още по темата
Какво следва след оставката на правителството?

Премиерът в оставка Кирил Петков вече даде заявка, че ПП ще опита да направи нов кабинет в рамките на настоящето Народно събрание. Дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент ще стане ясно в идващите седмици.

Като за начало след подадената от министър-председателя оставка на правителството държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Процедурата е в съответствие с чл. 89 от Конституцията.

След това той трябва да даде проучвателен мандат на първата политическа сила – "Продължаваме промяната" (ПП), който трябва да бъде върнат изпълнен в рамките на 7 дни. Кирил Петков вече даде заявка, че ще направи всичко възможно да предложи кабинет, който да бъде гласуван и подкрепен в парламента. Ако това не стане факт, президентът Радев ще даде мандат на втората политическа сила – ГЕРБ. Бившите управляващи вече обявиха категорично, че ще върнат веднага мандата и няма да правят опит да съставят кабинет.

Ако първите 2 мандата не доведат до съставянето на ново правителство, президентът ще връчи последен трети мандат на партия по негов избор, като най-вероятно това ще бъде или БСП, или ДБ.

Ако и третият мандат бъде неуспешен, президентът ще насрочи дата за нови избори, ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство.

Цялата тази процедура ще трае около 3 месеца, така че със сигурност най-рано предсрочни избори може да има след средата на септември. Най-реалната дата на евентуални избори на този етап изглежда 25 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase