Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Програмна декларация с приоритетите ще предложи ПП. Ако тя не бъде подкрепена от НС, ще върне мандата за съставяне на правителство неизпълненен.

Кандидатът за премиер на ПП акад. Николай Денков съобщи, че е изпратил писма до всички парламентарни групи, за да дадат предложения, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание за следващата календарна година.

„Целта е да видим къде има общо сечение за приоритетите. Ще използваме почивните дни между Коледа и Нова година, за да заложим приоритетите и задачите в график. На 3 януари отново каним парламентарните групи, участвали в обсъжданията, да изчистим крайния текст на приоритетите и задачите и да го оформим като документ, който наричаме програмна декларация”, поясни още той.

Още по темата

Според него документът трябва да бъде гласуван в НС и ако не получи подкрепа - мандатът ще се върне неизпълнен.

„Ако програмната декларация получи подкрепа, тогава стои въпросът как би трябвало да изглежда съставът на кабинета”, заяви Денков.

Той обясни, че „Продължаваме Промяната” не води разговори с никого за проектосъстав на кабинет с втория мандат.

„Без парламентарна подкрепа, всичко друго става безсмислено. Със сигурност министрите трябва да бъдат експерти в тяхната област. Гръбнакът, основният състав, трябва да бъде ясно свързан с политическите партии, които подкрепят кабинета, за да се носи политическа отговорност”, коментира той.

Денков призна, че ПП е в рискова ситуация като предлага  правителство на малцинството.

„Рискова е по две съвсем различни линии. Едната - винаги ще има мнозинство, което може да пречи на работата на един кабинет. И този риск сме го приели. Вторият риск - мнозинството в Народното събрание да започне да приема закони, които смятаме за недобри за България”, поясни акад. Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase