Снимка: БГНЕС

Идеи за новата програма на БСП и за разширяването на левия фронт у нас събират социалисти на среща в парламента. Тя е организирана от Комисията по идейно и програмно развитие на левицата.

В дискусията днес трябва да видим кои са големите цели, посоката на развитие, която ще привлече обществената подкрепа, каза зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин, който откри срещата.

В днешните реалности политиката се доминира от лидерски, популистки формации и на заден план останаха партиите, които имат ясни, идеологически цели. Казват, че лявото и дясното се размиват. Водещите партии в България са популистки и много трудно да има идеологически сблъсък. Лявото е в криза от политическо представителство, но потенциалът му е далеч по-голям. Част от кризата в лявото е противопоставянето. Битката кой е най-автентично левия изтощава. Ние ще се опитаме чрез работата в нашата програма не да се състезаваме кой е най-автентично ляв, а да видим лявото му в цялата му палитра, обясни Вигенин.

Според него обаче не може да се говори за стабилно ляво обединение без участието на БСП в него.

Да има нова левица, в която БСП да не участва, е обречено на неуспех. БСП е единствената лява партия в парламента и неслучайно срещата днес е тук, а разширяването на лявото не може да стане без да има партия със силна политическа гравитация, посочи Вигенин.

Преди срещата е било поставено неформалното условие да се говори за идеи, а не за личности. Очаква се това да е първата от поредица срещи за бъдещето на лявото в България.

Благодаря ви, че се отзовахте на срещата за изготвяне на нова програма на БСП, което предстои на конгреса през февруари, започна лидерката на партията Корнелия Нинова.

Мир, равенство и справедливост са основните приоритети за новата програма, която тя очерта. Както и участието на държавата.

В момента с увеличаващите се неравенства, проблемите на слабите и уязвимите, цялото общество олевява. Как да ги представим в политиката по категоричен начин? Защото всички сте усетили, че парите взеха връх над вярата и изконните ценности. Трудно ще е да върнем политиката в полето на идеологията, каза Нинова.

Загрижени сме като партия за разрушаване на държавността в смисъл уронване на институцията, заличаване на основни принципи за разделение на властите, допълни соцлидерката. Призова и да се търси решение за спасяване на българската култура и традиции.

Как левите политики да намерят прагматично проявление и да стигнат до хората е един от основните въпроси, на които трябва социалистите да отговорят.

Изконни идеи и ценности със съвременен прочит и прагматично проявление, което да стигне до хората - така Нинова описа целта на новата програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase