Снимка: БГНЕС
fallback

С 12 гласа "за"  и 11 " против" правната комисия в НС прие повторно промените в Изборния кодекс. Така мнозинството от депутатите не се съобразиха с наложеното от президента Румен Радев вето.

Представители на ЦИК не присъстваха на заседанието, въпреки изпратената покана. Поради това още в началото бе взето решение в следващите дни да се свика ново, извънредно заседание на комисията, където те да присъстват, за да изложат становището си по промените.

На заседанието присъстваха обаче представители на администрацията на Румен Радев, които повториха мотивите законопроектът да бъде върнат. А именно - няма наличен обективен критерий да се въвежда смесено гласуване, засяга се равното избирателно право и възникват предпоставки за разкриване на тайната на вота, разписката от машината е с по-ниска защита от хартиената бюлетина. Проблемен е също фактът, че достъп до кода на машините имат само парламентарно представените партии, както и това, че няма времеви ограничения за проверката на кода, нито образователни изисквания към избраниците на партиите.

От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход" отново опитаха да убедят останалите депутати да се откажат от промените в ИК. Надежда Йорданова и Александър Николов дори се усъмниха, че ЦИК ще могат да проведат предсрочни избори при така наложените промени.

Предстои парламентът също да преразгледа решението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback