Снимка: БГНЕС

Кандидатът за премиер на ПП е Николай Денков. Кандидатурата е обсъдена с ДБ и днес ще се гласува от националните органи па двете партии.

Още по темата
"Приех тази номинация с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество, които да са приоритет в дневния ред на НС. Това е единствена основа на която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който да работи за хората. Започваме разговори с всички политически сили", обяви Денков.

"Идеята е заедно да видим какво може да ни обедини и тези от силите, които са готови да подкрепят едно такова правителство да поемат ангажимент, че ще работят за политиките, които ще предложим. Утре ще изпратим писмо покана до всички парламентарно представени партии за обща среща, защото дискусиите трябва да са с всички", добави той.

"Задачата е изключително трудна, но се отнасяме към нея напълно отговорно и ще направим каквото зависи от нас", увери Денков.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че процесът, който организира ПП е около една обща маса да седнат всички политически сили, ако това е възможно и имат желание.

"В НС има 7 партии, 4 от тях днес седнахме около една маса, но това не е достатъчно за подкрепата на кабинет, а е едно добро начало", посочи той.

На срещата днес са се отзовали ДБ, БСП, ПП и "Български възход".

"Дали ще се реализира вторият мандат или ще стигнем до третия, нито партиите, нито депутатите ще се сменят.

Гледаме на това като едно добро начало, в което разговорите около това, което смятаме за важно - приемането в Еврозоната и Шенген и социален пакет, който да помогне България да стане европейска страна, не само на хартия, смятаме за основата, около която да се постигне съгласие около политики, а след това и на персонален състав, който може да ги реализира“, каза той.

"Имайки предвид нивото на конфронтация и недоверие е изключително важно част от тези политики да могат да бъдат предварително приети като законодателство, защото има причина защо закони, свързвани със съдебната система не е прието досега, защото разгражда тежки практики, които съществуват сега и един кабинет, ако това законодателство не е прието, няма как да изпълни ангажиментите за Шенген, същото се отнася и до Плана за възстановяване и за Еврозоната", посочи Василев.

Той призна обаче, че приемането на законодателство не е и достатъчно условие, за да може правителството да си свърши работата. Според него има шанс мандатът на ПП да бъде реализиран.

"Ако питате дали този шанс е голям – виждате ситуацията между политическите сили, но той е поне с една партия повече, отколкото беше шансът на първия мандат. Този парламент има смисъл да работи, ако може да изпълни тези приоритети", коментира Василев.

Той коментира, че ПП не търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС, а подкрепа за конкретни политики.

Ако обаче ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс бъде преодоляно от парламента, според него ще бъде много лош сигнал, че парламентът не работи по истинските проблеми на обществото.

"Още в деня на изборите, когато резултатите стана ясни, ние заявихме, че ще сме опозиция, защото сме втори. Най-нормалното беше политиките да бъдат на първия и той да намери подкрепа за кабинет. Те не се справиха. Не е нормално вторият да управлява, защото няма да има достатъчно гласове, но е абсолютно безотговорно да не направим опит", настоя Асен Василев.

Самият Денков отрече някога да е бил кадър на ГЕРБ.

"Влязох в политиката през 2014 г., защото имах експертиза как се подготвят научни проекти и останах до 2016 г., защото някой трябваше да договори първата оперативна програма за наука с ЕК", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase