Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В лют спор влязоха депутатите заради предложението на БСП младите до 26 години да не плащат данъците за физическите лица.

Предложението беше направено преди второто четене на Закона за данъците върху доходите за физическите лица и според бюджетната комисия то въобще не бива да се гласува, защото е извън обхвата на закона, приет на първо четене. Така че в крайна сметка то наистина не беше подложено на гласуване.

"Срам, ваша съвест, ваш морал, не става дума за данъци, а за младите хора на тази страна, вие не искате въобще да се говори в тази зала за младите хора", скочи левият Георги Свиленски.

"Как има безплатни оръжия за Украйна, но безплатни учебници и лекарства за българските деца няма? Защо само БСП се грижи за младите хора, вие в ДБ сме млади, защо не се грижите за тях", обърна се той към десните.

Според него демографският проблем е много сериозен и едно от решенията е младите да не плащат данъци, а да инвестират тези средства в образование.

Иван Ченчев от БСП припомни, че от 2019 г. няма стратегия за младите хора.

"Но това е важен въпрос и не съм открил топлата вода. От ДБ предложете нещо и защо от ДБ като сте модерни и млади отхвърляте нещо работещо в половин Европа за безплатните учебници", настоя той, въпреки че вчера парламентът одобри на първо четене искането на левицата учебниците до 12 клас да се осигуряват от държавата.

Искрен Митев от ПП отговори на критиките на левицата.

"Ако в БСП мислехте за младите хора, нямаше да изгоните Явор Божанков от парламентарната група. Имахте един под 30 години и го изгонихте. Ако мислехте за младите, нямаше да разочаровате и младежката си организация с хартиената бюлетина. Младите хора в страната заемат позиция и те ясно ще го покажат на изборите", отсече той.

"Когато БСП говори за нещо безплатно, на мен лично ми излаза много скъпо и ще плащат и моите внуци за това. Тази екзотична идея младите хора да не плащат данъците, не е добра. Този ход не е умен не само от фискална, но и от възпитателна гледна точка", коментира Любен Дилов от ГЕРБ.

"В Европа няма разказ "Андрешко", част от нашата народопсихология е да се опитваме да не плащаме данъци и да оставим съдия изпълнителя в блатото", допълни той.

"Да им увеличим още данъците тогава, докато дишат, за да ги дисциплинираме и така ще ги дисциплинираме, че ще избягат, а да намалим на богатите данъците", отговори му Свиленски.

Според Тома Биков от ГЕРБ БСП не прави разлика между помощи и данъци.

"И каква е тази мания на тази лява партия да сваля данъци не знам. Аз съм баща на две деца и никога не съм мислил за данъци, когато съм ставал баща. Демографската криза е голям проблем, но тя е културен проблем и е създадена още през 50-те години и се решава толкова сложно, а не с данъци", настоя той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase