Снимка: архив, БГНЕС
fallback

На пръв поглед опитът на ГЕРБ да получат индулгенция е неуспешен, но те успяха донякъде да постигнат своята цел – въвличат останалите партии в някаква форма на политически диалог. Това заяви пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев.

ГЕРБ до голяма степен успяха да изпълнят целта си – "да се преперат, хората да забравят 12-годишното им управление", смята социологът.

Oще по темата
"Най-неприятно изненадани от приемането на това правителство щяха да бъдат партийните функционери на ГЕРБ – "избраха го, а ние сме извън властта", каза той.

Колев е категоричен, че правителство с втория мандат е невъзможно, защото дори с „Български възход“ не се получава мнозинство.

Промяната трябва да настъпи или при „Възраждане“, или при ГЕРБ, или при ДПС, което по думите му е слабо вероятно.

Третият мандат е единствената възможност евентуално да се състави правителство, защото има две формации, които са силно притеснени от нови избори – „Български възход“ и БСП, подчерта Кольо Колев.

"Тези две партии ще бъдат доста склонни да намерят някаква форма, вместо да се ходи на избори, да участват в управлението", каза социологът.

"Изборът не е врабче в ръката или сокол в небето, а дали врабче в ръката или да те ритне кон", онагледи ситуацията Колев.

Визирайки третия мандат обаче той изтъкна, че "дори тази потенциална възможност не е толкова голяма, защото ще зависи от желанието на другите да отидат на нови избори и да получат по-добри резултати".

"Някои казват по-добре да няма кабинет, отколкото зомби кабинет. Другите казват – по-добре да скърпим нещо. Да, възможно е да има кабинет. Въпрос на игра на интереси до голяма степен на основните играчи. И ГЕРБ, и ДПС, които ще решат дали да има такъв компромисен, временен кабинет, или не. Защото без тяхната подкрепа не може да бъде направено нищо", коментира Кольо Колев.

За Колев "големият въпрос е в тоталното разкъсване между общественото мнение, обществените настроения и политиката", което върви например по линия "на геополитическите сътресения, които тресат България". По думите му 70% от населението казва "не щем еврозоната" и същото е по отношение на войната – "защо се набутваме в тази война", а "едновременно с това политическото тяло казва "Ура, ура, ще дадем оръжия, да набием руската мечка".

"Светът се тресе, геополитическите полюси се преместват де факто. Западът воюва с Изтока, което ясно се вижда, с всичките последици върху икономиката и социалния живот. Променя се светът, а заедно с това кризата удря върху хората. По този начин се променя тяхното мислене. Какво ще се получи от тази сплав?", каза Колев.

Президентът има сериозни основания да се притеснява за изборния процес и за този Изборен кодекс, отбеляза още в анализа си Колев.

"Въпросът беше кой и как брои, а не с какви бюлетини се гласува. Президентът е прав, че те превръщат електронното гласуване в отново същото хартиено гласуване с всичките му негативи.

„Вместо да се подобрят негативите на двата вида гласуване, се разигра битката кой и как ще брои“, посочи социологът. "Това е голямата битка."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback