Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Поех отговорността с пълната убеденост, че е нужно бързо възстановяване на диалога между партиите и избягване на каскадата от предсрочни избори и ефективно противодействие на корупцията", заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски.

Той декларира, че заявява ясна евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката по отбрана.

"Поставяме нуждата на хората като приоритет на всички институции, готови сме да реализираме реформи, ще предложим бързи антикризисни мерки, които да преодолеят инфлацията и да постигнат фискална устойчивост", каза Габровски.

Oще по темата
Той посочи приоритетите на проектокабинета - приемането на бюджет, провеждане на ключови реформи за Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на страната в Шенген, подготовка за присъединяването към Еврозоната, постигане на енергийна независимост, увеличаване на националните отбранителни способности,

"България пред е пред пропаст и по кой път ще поеме зависи от вас. Дали ще поемем по пътя на отговорността и разума и преодоляването на трудностите или ще останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийните интереси. Тук беше и моята роля - да се откъснем от тяснопартийното и да се премине към професионалното и такъв е кабинетът - от професионалисти без тясна партийна оценка. Готови са да заработят от първия ден. България има нужда от работещо правителство и парламент и това е най- силната антикризисна мярка, това е единственият начин България да остане достоен член на европейското семейство", каза Габровски.

Според него твърденията за правителство с втория мандат е спекулативно.

"Най-голям шанс днес има тук и сега. Вместо през 2023 г. да се борим с рецесията, с кризата в сигурността, с кризата на ценностите, с кризата на конфронтацията в обществото, ние ще се хвърлим в пропастта на поредица от избори и това ли искаме за България и за децата си", коментира той.

Габровски разказа пред депутатите притчата за две жени, които твърдили, че са майки на едно дете и не можело да се намери доказателство кое е майката и заради това отишли при цар Соломон, който също ще не намерил доказателство и предложил детето да се разсече на две, но тогава истинската майка настояла да се даде детето на другата жена.

"Нека днес любовта да надделее над чисто егоистичното", обърна се той към народните представители.

Трима вицета предлага да има в кабинета си проф. Николай Габровски, който е кандидатът за премиер на ГЕРБ.

Това са Малина Крумова - вице по управление на европейските средства, Миглена Тачева вице и министър на правосъдието и Миглена Плугчиева, вице по климатичните промени и министър на околната среда.

За министър на финансите Гарбовски посочи Маринела Петрова. Благородна Матева е предложението за министър на вътрешните работи, генерал Запрянов за министър на отбраната, Драгомир Заков на външните работи, Мартин Дановски на икономиката и индустрията,Владимир Симчиев на регионалното развитие, Прошко Прошков на транспорта, Сабине Събева на труда, Благомир Здравков на здравеопазването,  Славчо Томев на образованието, Ириней Константинов на културата, Васил Грудев на земеделието, Милена Стойчева на иновациите, Красимир Симеонски на електронното управление, Николай Павлов на енергетиката, Мартин Захариев на туризма, Боил Кръстев на младежта и спорта.

Още вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Делата-2

преди 1 година

И сега си имаме действащо правителство от експерти и надпартийни лица. Трябва просто партиите да гласуват то да стане легитимно а не служебно. Да ама те искат свои хора в правителството. Такива като тебе уж независими.

1

Делата

преди 1 година

Така е. България е пред пропаст. Но смешно е г-н Габровски точно тези които изкопаха пропастта сега да казват че най-правилното решение е да направим крачка напред. А ти какво търсиш при тях освен ако вече не си бил или искаш занапред да бъдеш?

fallback