Снимка: БГНЕС
fallback

Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери служебният енергиен министър Росен Христов пред бТВ.

Христов обясни, че след проведените срещи в Турция ще има сигурност на доставките на газ, диверсификация и това ще окаже положително влияние на цените на синьото гориво.

Ако успеем да финализираме разговорите с Гърция за новостроящия техен терминал, ще можем да доставяме танкери с втечнен газ. Алтернативата на тръбния газ е само втечнения газ и терминалите, които можем да използваме са на Гърция и Турция. Водят се разговори и с Италия, но там по-скоро ще е инцидентно и краен вариант, подчерта енергийният министър.

Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ, но няма недостиг на газ и цените няма да останат на това положение. Единственото, което в момента пречи, е политиката на Нидерландия за тавана на цените на газа, а тяхното предложение, което прокарват през ЕК, е таван от 275 евро, посочи Росен Христов.

Таванът на газа не трябва да бъде по-висок от 150 евро, настоя енергийният министър и добави, че още 15 държави се обединили около българската позиция с оформено мнозинство за цената на тавана на газа.

В момента текат офертите за средносрочните доставки на газ и пролетта съгласно условията на търга, ще се отворят офертите за 10-годишния период от 2024 до 2034 г., за да може редовно правителство да сключи договорите.

Oще по темата
Във връзка със спирането на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", Христов обясни, че атомният реактор е спрян аварийно заради ремонт. Загубите тепърва ще се изчисляват, но става въпрос от порядъка на милиони на ден. Възможно е шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да не работи седмица или две.

Относно мярката от 25 стотинки отстъпка за литър гориво, Христов посочи, че в момента отстъпката ползват само частните автомобили, но според него трябва всички да имат такава отстъпка.

"Защо фирмите и служебните автомобили да нямат отстъпка?", запита енергийният министър. Мярката може да бъде оптимизирана и ако има отстъпка, да бъде за всички, настоя Росен Христов. Той недоумява как ключов проблем за страната се използва за политически дивиденти.

България не изнася влакови композиции с горива, а се изнасят горива, които не са предназначени за ЕС, а остатъчното количество от бензин и дизел, за което има търсене от съседните държави, каза Христов.

"Интересът на България е рафинерията в Бургас да работи", подчерта той и добави, че рафинерията може да работи и с друг петрол, не само руски.

По отношение на договора на България с "Газпром", Христов посочи, че юристи работят по всички казуси, свързани с договора с "Газпром" и колкото повече се политизира и коментира все повече отслабва българската позиция по темата. Потенциалът на Русия да ни съди е значителен. Казусът е сложен юридически и неотдавна изтекла в медиите информация как "Газпром" съди за подобен случай в друга държава. Не е еднозначно кой е прекратил договора, но други държави продължили договора с руската компания и нямало проблем.

"Стигне ли се до съд и арбитраж, ако доказателствата са на твоя страна, имаш шанс на 90% да спечелиш. Стигне ли се дотам, ситуацията ще е тежка", предупреди Росен Христов.

Росен Христов не възнамерява дългосрочно да остане в политиката, а все пак се надява един ден да се върне в частния сектор. "Не се интересувам от позиция в редовно правителство. Нямам покана от кандидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски, не обсъждам политическо назначение", коментира още служебният енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Шарлатан

преди 1 година

Ей! Язе сам галсувал за Киро! Ша ва таковам! Он даде най-млогу паре! Моем да си праиме кво си сакаме! Виа ша на раните!

14

факт

преди 1 година

има но не благодарение на шарлатаните !

13

петър

преди 1 година

вие може и да имате роска, а ние?

fallback