Президентът Румен Радев ще се срещне утре с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски. До момента не е известно кои имена ще съдържа папката, която ще бъде върната на държавния глава.

Официално от ГЕРБ отказват да съобщят имената на министрите в правителството, което ще предложи неврохирургът. Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че тя вече е запозната с част от тях, но също отказа да посочи кои са.

Още по темата
"Проф. Габровски получи пълна свобода от нашата парламентарна група да води разговори с хора, за които е сигурен, че професионално нямат тъмно петно в биографията си и че всичко, заложено като управленска програма, ще бъде изпълнено“, каза Атанасова.

По неофициална информация обаче предложението за външен министър в проектокабинета "Габровски" е Драгомир Заков. Той беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Пое поста, след като беше овакантен от Стефан Янев заради изказване за войната в Украйна, посочва Bulgaria ON AIR.

Въпреки това обаче "Продължаваме промяната" отстояват позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Нещо повече, от партията отправиха и предупреждение.

"Обществото трябва да бъде нащрек, да не се окаже, че имаме едно аватарно правителство и под целофана да се крие нещо различно от кутията - да излезе Бойко Борисов", отбеляза Настимир Ананиев.

За кандидат-министър на енергетиката пък се сочи Делян Добрев. За това намекна и бившият министър на финансите Владислав Горанов в студиото на предаването "Опорни хора".

"Само в сектор "енергетика" трябва да заложим на Делян Добрев. Не бива да правим компромис с този сектор", категоричен бе той.

От "Продължаваме промяната" продължават да поддържат тезата, че депутати готвят игра на кворум, за да окажат скрита подкрепа за кабинета на ГЕРБ-СДС.

А от ГЕРБ заявиха, че гласуването в на предложения от Габровски кабинет може да бъде на 14 или 15 декември.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase