Снимка: архив, БГНЕС

Явор Божанков остава независим народен представител в 48-ото Народно събрание. Това съобщи той пред bTV.

"Аз стратегия не съм имал. В момента вървят спекулации дали отивам в друга парламентарна група. Нови проекти не съм нито мислил, нито съм взимал решение. На този етап независим ми звучи чудесно. Не приемам този призив - веднага напусни Народното събрание, защото не си бил коректен спрямо своите избиратели", коментира Божанков.

Още по темата
Той посочи, че народният представител  гласува спрямо Конституцията, законите на страната и личното си убеждение. По отношение на моя морал аз нямам проблем, по отношение на Конституцията - също. Има моменти, в които партийната дисциплина и интересите на партията не са над интересите на държавата, смятам че съм постъпил правилно, каза Божанков.

Категорично смятам да остана и да работя като независим народен представител, заяви Явор Божанков.

По отношение на възможност на следващи избори Божанков да се яви като кандидат за народен представител в листите на "Демократична България" или "Продължаваме Промяната", депутатът обясни, че такъв разговор нито е бил търсен, нито е бил воден.

"Аз не съм го направил с идея да ходя някъде, ако бях, щях да кажа - напускам, защото смятам да се присъединя към друга парламентарна група", коментира той и уточни, че няма такива планове.  По един или друг начин аз ще работя за държавата - дали в частния сектор, дали в политиката, дълбоко вярвам, че едно цяло ново поколение идва и трябва да поеме своята отговорност и не трябва да позволява на страха да застане на пътя му, добави той.

Божанков уточни, че от парламентарната група на "БСП за България" са му предложили да не участва в гласуването и да излезе от зала при гласуването на решението за предоставяне на военна и военнотехническа помощ за Украйна. Считам, че това е исторически момент за България и държа един ден децата ми да знаят как съм гласувал и каква е била моята позиция и спрямо хартиените бюлетини, и спрямо конфликта в Украйна. Не мога да си позволя просто да изляза от зала и да се скрия в кулоарите, добави депутатът.

В петък след изслушване на Общото събрание на парламентарната група "БСП за България" Явор Божанков бе изключен от нея, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase