Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

Oще по темата
"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

Министърът обаче отхвърли и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

Продължават разговорите на всички нива за приемането на България в Шенген, каза още Демерджиев. По думите му България получава сигнали, че отпадането на граничния контрол може да стане от догодина, но българските власти няма да се откажат до последно.

Единственото компромисно решение, на което ние сме съгласни на този етап, е да бъдем приети за членове - беше предвидено от 1 януари да отпадне граничният контрол, да се сложи малко по-късна дата през годината за отпадане на граничния контрол или той да се обвърже с конкретни обективни обстоятелства. Това, което ни се предлага на този етап, е по-различно - да се отложи приемането ни, като през някакъв период от време преминем през незнайно какви проверки. Но ние от 2011 г. преминахме през купища проверки, особено тази година, и не мисля, че трябва се подлагаме на нещо подобно, заяви Демерджиев.

Той допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

разбира се ,че няма.

преди 1 година

не са 50 евро, а 100.граничните полицаи какво търсят на дупката в оградата?може и нищо общо да няма,но съвпаденията са прекалено много.жалко за човека.

49

Иван

преди 1 година

Разбира се, че не са 50 евро, това никой не го е твърдял. Поне 1500 би следвало да са.

48

Анонимен

преди 1 година

Голямото наследство от герб !Аве Баце , защо увеличи държавните чантаджии с още 300 000 бройки ?През 2009 г. бяха 340 000 , а сега 2021 г., са 640 000 ...

fallback