Снимка: БГНЕС
fallback

Вече готов списъкът с въоръжение, което България трябва да предостави на Украйна, съобщават от програма "Хоризонт" на БНР, позовавайки се на "отлично информиран източник". Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка.

Избраният за помощ на Украйна вариант ще е класифицирана информация. Но решението трябва да мине през правителството и парламента.

Според Тодор Тагарев - военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан.

"И само по едно от тях ние сме изпратили стотици тонове помощ с леко въоръжение и боеприпаси за леко въоръжение, минохвъргачки, такива неща. Но с такива тонове, без да има парламентарно решение, без да има парламентарен натиск."

А решенията министерството на отбраната е вземало само.

Още през февруари военните пък са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна. Но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.

До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 1 година

Ние сме най-големият производител на съветски боеприпаси в НАТО. Аки им изпратим обаче няколко милиона снаряда, колко живота ще погубим с това?

47

Боби

преди 1 година

До r3v0lv3r Техниката не е в окаяно състояние - Лично съм охранявал паркове когато бях в Армията. Машините се държат в бетонни сгради качени на "трупчета". Всички имат пробег 100-120км тоест тестове правени през годините. Проблемът е че седене в склада десетилетия не се отразява на метала но се отразява малко или много на каучука на разни маркучи и прочие. Но пък това го знам от механици ТО което подменя всичко каучуково в една подобна бойна машина отнема около 8 часа от пълна в комплект бригада

46

Боби

преди 1 година

До Анонимен НИЕ ИМАМЕ 600 САУ КОИТО СА НАПЪЛНО СЪВРЕМЕННИ. Имаме ГиацинтС които са едни от най-далекобойните в СССР арсенал. С полуавтоматично пълнене. Вторите са 122мм Гвоздика които на всякъде са ценени високо - Шасито е от МТЛБ разбирай в Зимбабве и Чукотка може да се ремонтира и машината без подготовка може да преплува дори Дунава. Още от 90 години на миналия век са свързани с БЪЛГАРСКА Централизирана система за управление на Огъня(две неща са минус СССР калибър и СССР радиостанция)

fallback