Снимка: БГНЕС
fallback

Кой ще бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ ще стане ясно след три дни, когато президентът Румен Радев ще връчи първият мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия.

Томислав Дончев обясни, че представители на политическата сила ще са на "Дондуков" 2 в 10:00 часа с посочения от тях кандидат за министър-председател.

Oще по темата
Засега не само кандидатът за премиер, но и съставът на кабинета остават в тайна.

"Състава на проектокабинета ще научите след 10 дни, да кажем", посочи Дончев. "Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори", каза Дончев.

Въпреки това ГЕРБ ще използват времето във всякакъв вид опити - публични, регламентирани, да осигурят политическо бъдеще на кабинет с първия мандат.

Според Дончев не е изключен и формата кабинет на малцинството.

"Това няма как да е коалиция на база споразумение, защото очевидно е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция, последната възможност е правителство на малцинството. Това не трябва да бъде изключено", обясни той.

"Ако има опит за рестарт на разговорите за следващата седмица, той ще бъде по нашата програма. Ако успеем да постигнем някакъв последен импулс от здрав разум в НС ще бъде добре", коментира Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 1 година

След 12 години управление на ГЕРБ няма да ни пуснат в Шенген 12 години след тяхното управление.

46

Аноним

преди 1 година

Нидерландия не пуска България защото от 2 год олигарсите държат властта тук иняма кой да и се противопостави правителство няма и в близките години няма да има черепите властват тук

45

Аноним

преди 1 година

53 а пък аз като виждам как подмяната ограбиха саботираха разрушиха държавата и едва ли в близките години ще се стабилизира какво да направя как да противодействам на тези платени черепи

fallback