fallback

"Това показва абсолютно невежество за това как се случва гласуването с машини. Кодовете са на разположение на ЦИК. Те преди изборите дават достъп до всички парламентарно представени партии или кандидати за парламента. Всички партии, които са регистрирани за изборите, отварят, за да се запознаят с изборния процес", обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в студиото на Bulgaria ON AIR..

По думите му този код е информация, която е достъпна през ЦИК и няма кой да го притежава.
Oще по темата
И дори човекът, който е разглеждал кода, няма предимство, защото машините са създадени така, че да не могат да бъдат преправяни.

"Който и да притежава кодовете, това по никакъв начин не го вкарва в ситуация, в която да има предимство. Няма какво да се направи с този код, то е безсмислено", категоричен е Митев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че прокуратурата ще стигне до извода, че кодовете ги притежава ЦИК и че са публична информация към заинтересованите страни.

"БСП не излязоха с нито един смислен аргумент защо връщат хартиената бюлетина, която единствено ще облагодетелства ГЕРБ. Аргументите им, че има хора в България, които ги е страх да гласуват с машини, колкото и да е абсурден, пак беше по-състоятелен от този за кодовете", смята гостът.

Според него аргументът е абсурден, защото е задължение на българските граждани да гласуват и ако има хора, които ги е страх да гласуват с машина, това не означава, че трябва целият Изборен кодекс да се преправи, за да обслужи интереса на една много малка част от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 година

С хартиената бюлетина ще бъдат обявени за невалидни гласовете на 100 хиляди българи гладували против ГЕРБ, както на предишните избори с хартиени бюлетини.

2

Ралица

преди 1 година

Митов ти вземаш българите за мезе Митов защо говориш небивалици но има заблудени и чакат месия няма българи месия тези превзеха държавата чрез тези машини насила наложени за една нощ

1

понежеобачезащото

преди 1 година

Гласувам с бюлетина!И ми е през оная работа кой се ползвал от това!И тия лаладжии да направят правителство,че ще ги вземат дяволите!

fallback