"Време е да сложим край на зрелището, наречено парламент и да започнем да работим по дневния ред на обществото. Това, което се случва в момента, не решава проблемите, които висят пред България. Този месец и повече, в които парламентът имаше време за диалог, не беше употребен за зрелище. Едва ли Изборният кодекс е най-важната тема, която да вземе Народното събрание от първия ден", коментира лидерът на Земеделски народен съюз и депутат от "Български възход"  Румен Йончев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му недоверието в системата расте и това няма да стимулира по-широко участие в следващите избори.

"Историята с кодовете прилича на тази история с чувалите. Започваме да си задаваме въпроса кой е преносителят на кода. Опорочаването на разговора за изборната система не работи в полза на никого. Отказва и хората от участие", заяви Йончев пред Bulgaria ON AIR и допълни, че "Български възход" е против хартиения вот.

Още по темата

"Ние от "Български възход" смятаме, че машините бяха най-доброто, което можеше да бъде постигнато на онзи етап от развитието на политическия процес. Беше решен и въпросът с невалидните бюлетини, за нас беше много важно, защото вотът на стотици хиляди българи беше обратно зачетен. Има съмнение, има начини да бъде усъвършенствана системата, но той не е като се върнеш обратно, трябваше да се мисли в посока как да усъвършенстваме, гарантираме и увеличим прозрачността в машинния вот, вместо да връщаме хартията", допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase