Снимка: БГНЕС

Наказателна операция на Кремъл със спирането на газа - ще се подчини ли Европейският съюз?

"Европейският съюз даде своя отговор преди няколко седмици на идеята за плащане в рубли и не мисля, че този отговор ще бъде променен. По-важното е какво се случва у нас. Това, което се случва е, че ще изядем и "солта", и "шамарите". Винаги така се случва, защото България рядко заема категорична позиция. Последните 15 години България няма собствена външна политика", заяви лидерът на "Земеделски народен съюз" Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бизнесът вече плаща цената на този глобален конфликт.

"Очевидно ще има фалити. Държавата там трябва да се намеси, да няма фатален край за бизнеса и той да остане конкурентен на останалата част от Европа", допълни Румен Йончев.

Той изтъкна, че Русия прави осмислени решения, удря най-острото и най-слабото звено в Европейския съюз - Полша и България.

"Ако посещението на българската делегация в Киев трябва да предаде някакво послание, то в нея трябваше да участват представители на всички парламентарни групи. Водейки само управляващата коалиция, премиерът се опитва да реши проблема вътре в коалицията. Иначе другото обяснение на тази визита може да бъде начало на предизборна кампания и селфита със Зеленски, които ще са от полза, но едва ли ще си струва цената", посочи Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че никой не иска избори, защото никой няма да ги спечели от управляващата коалиция.

"Доста безотговорно е парламентът да бъде във ваканция, когато има война и глобална криза на сигурността", коментира лидерът на "Земеделски народен съюз".  

Йончев завърши, че големият неуспех на България е, че натискът за вдигане на ветото е върху страната ни, а не върху РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase