Снимка: БГНЕС

"Няма да отстъпим от изборната хартиена бюлетина", категоричен бе депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, председател на правната комисия в 48-ото Народно събрание.

"От нощта на изборите "Продължаваме промяната" заявиха недвусмислено, че ще вървим веднага на нови предсрочни избори, защото не бяха доволни от резултата. Всички блокажи, които правят в НС, са опит да ходим на предсрочни избори, да няма парламент и да продължи служебното правителство. Най-нормалното е ние в момента да започнем да гледаме Изборния кодекс, за да променим правилата, в които половината от обществото няма доверие. Няма нищо по-нормално от това, за да възстановим доверието, да върнем хартиената бюлетина, да оставим машините и ако ПП държат да отиваме на избори - да отиваме на избори", заяви той.

Чолаков допълни, че половината българи ще имат възможност да гласуват на хартия, половината - на машина.

Още по темата
"И няма да има фалшификации нито с едното, нито с другото, повярвайте ми. Вярвам, че следващите избори ще са абсолютно честни, може би най-честните в историята на България", каза още той.

Машини със сканиращо устройство, предлагани от ДПС, ако бъдат приети, ще бъдат въведени за местните избори през есента на 2023 г., каза Чолаков:

"Ако до редовните местни има предсрочни парламентарни избори, те ще са със смесено гласуване - на хартия и със сегашните машини. Ако може да бъде съставено редовно правителство, целият този спор ще бъде безсмислен и на местните избори ще се гласува с хартиена бюлетина, която ще бъде четена на сканиращо устройство и това е абсолютна гаранция за честността на вота".

Радомир Чолаков нападна ПП, че не мислят за бъдещето на България.

"Тези хора са дошли за малко, за да вземат нещо, може би и за да разрушат нещо. Обществото трябва да преживее катарзис от ПП. Как да говорим за евроатлантическа коалиция с ПП, след като техният съпредседател Асен Василев константно гласува против съюзническите ни ангажименти към НАТО. Как да приемем, че те са евроатлантици. Очевидно там има второ дъно и това започна да става ясно. В ситуация сме да видим с какви хора си имаме работа", коментира депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase