Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тежка перспектива пред нашия регион, ако не се справим с проблемите на сигурността, очерта президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“, организиран от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт.

Целта на форума е да се обсъдят последиците от войната в Украйна за сигурността в Черноморския регион и необходимостта от прекратяване на военните действия и деескалация на напрежението, посочват организаторите.

Още по темата

Радев отбеляза, че процесът за подобряване на енергийните, икономически и транспортни връзки и повишаване на темповете на икономическо развитие в региона беше прекъснат от агресивните действия и войната на Русия в Украйна.

Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война. Като добавим и в по-широката периферия и замразените конфликти в Грузия, Приднестровието, Нагорни Карабах, всичко това означава тежка перспектива пред нашия регион, ако не се справим с проблемите на сигурността, заяви президентът, цитиран от БТА.

Сигурността в региона на Черно море, развитието на икономическото сътрудничество и свързаността, бяха сред акцентите в изказването на президента Радев.

Държавният глава изтъкна още, че в действията на България на национално и съюзно ниво на първо място трябва да бъде нашият ангажимент за преодоляване на конфликтите, укрепването на мира и сигурността в Черноморския регион. Това е първостепенната задача. Във всички съюзи и инициативи, в които България членува, това трябва да бъде и нашето настояване, каза президентът. Румен Радев припомни още, че, представлявайки България в международните отношения на форуми на високо и най-високо ниво, той е сред гласовете, които настояват за незабавно прекратяване на войната в Украйна и за намиране на решения и урегулиране на конфликта със средствата на дипломацията, с мирни средства.

Всеки един ден от тази война руши бъдещето и на региона, и нашето, каза още президентът Радев. Той заяви, че е изключително важно България да продължи да бъде важен елемент от единството на съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, като гарант за нашата сигурност. Ние не сме изчерпали средствата на дипломацията. Трябва да се мисли и в по-широкия периметър на Черноморския регион и за другите замразени конфликти, защото те по един или друг начин влияят върху нашето развитие, каза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase