Снимка: БГНЕС

"Бих искала да започна с това, което се случи в Истанбул. Една жена, сирийка, постави бомба в сърцето на Истанбул, което уби повече от 60 души и уби над 80. Хората в Турция много страдат в момента. Истинска травма е за цялата нация. След атентата организацията за сигурност успя да залови жената заедно с 21 души, свързани с нападението. Всички показания показват, че това е планирано и извършено от ПКК. Следователно този клон в Сирия знае, че има тероризъм. Всички терористични групи са все още на лице, но изчакват за нападение". Това разказа посланикът на Турция в София Айлин Секизкьок по Би Ти Ви.

"Турските и българските власти, прокуратурата, полицията и разузнаването работят усърдно и в тясно сътрудничество, за да можем да установим и заловим отговорните за това нападение", каза още тя.

Тя отказа да навлиза в подробности, но изрази вяра, че сътрудничеството ще даде резултат. Тя не потвърди, че български граничари са били подкупвани от замесени, за да преминават границата ни с югоизточната ни съседка.

Президентът Ердоган обаче не прие съболезнованията на президента Байдън. Причината за това според посланичката са десетилетия "натрупване на чувство на разстройване" и на народа, е на правителството. Преди години американското правителство е подкрепяло ПКК, които Турция обвиняват за атаката.

Секизкьок поднесе съболезнования на близките на загиналия граничар, който бе прострелян по време на работа. Тя увери, че виновните ще бъдат наказани.

Ние сме инвестирали много в споделената стена с Ирак и Сирия. "Мога да кажа, че е абсолютна стена с бетон и модерно оборудване, кули, сензори, термокамери, дронове и бронирани автомобили. А вътре в Турция тази година сме заловили над 250 000 мигранти, а по границата - над 25 000. Сътрудничество с Турция би било истинската ограда", посочи посланичката.

Тя заяви турската подкрепа към Украйна и подчерта, че страната изпраща и материална подкрепа, а от там били благодарни.

Съпругът на Секизкьок пък е посланик на Турция в Скопие. Тя разкри, че двамата често коментират българо-македонските отношения, както и че мъжът ѝ често пътува до София, за да прекарват заедно уикендите. Двамата смятат, че ключът към просперитета на Балканите, е европейска интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase