Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Това предвиждат промените в Закона за социалното подпомагане, които парламентът прие на първо четене. Поправките са внесени от служебното правителство.

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

Със законодателните промени се премахват негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход, посочват в мотивите си вносителите.

Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

С 22% ще нараснат социалните плащания следващата година, обясни социалният министър Лазар Лазаров.

От 1 януари ще влезе и нов вид повишена подкрепа за хората с увреждания, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase