Снимка: БГНЕС
fallback

„Когато фактите говорят, нашите политически опоненти трябва да замълчат”, категорична е Теменужка Петкова, която е депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър. По думите й Европа иска до 2025 г. въглеродните емисии от производството на електрическа енергия у нас да бъдат намалени с 40%, а това няма как да стане, без да бъдат затворени мощности.

Във вторник в парламента се разрази скандал, при който по време на изказване на ГЕРБ съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков взе микрофона им. Повод станаха въглищните централи у нас и тяхното евентуално закриване. От Европейската комисия обаче уточниха, че ангажиментът не включва задължителното затваряне на централите.

„Този ангажимент, който те са поели и са предложили на ЕК и тя, разбира се, е приела, тук Европейската комисия няма абсолютно никаква вина за тази ситуация. Това е предложено от правителството тогава и е прието като подход от ЕК, но никъде не е казано как ще се случи това. Това е една много прибързана стъпка, която правителството на „Продължаваме Промяната” е предложило. Този вариант е нереалистичен”, смята бившият ресорен министър.

Петкова подчерта, че политиката, която правителствата на ГЕРБ са водили, е в посока, че такъв процес трябва да бъде плавен и да не застрашава енергийната сигурност на нито една държава членка на Съюза.

Тя заяви, че думите на Борисов, че вървим към режим на тока не са спекулации, тъй като особено през зимата, България разчита на въглищни електроцентрали, които може да бъдат затворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

Стига сте прали пари с Вашите фирми с тия сканирания.Хората на СЕЛО немогат да си купят ДЪРВА и ВЪГЛИЩА от Вашите кражби.

21

Анонимен

преди 1 година

Вашите факти не говоят а показват как Вашия ВОЖД спи гол и са го заснели.ТОВА Е КАТО В ПРИКАЗКАТА ЦАРЯ Е ГОЛ.най охраняваната резиденция и вече 3 година ЦАРЯ не казва как е бил заснет.Та той себе си неможе да защити ка ще защитава БЪЛГАРСКИЯ народ.

20

Анонимен

преди 1 година

Тия централи са проектирани от нацистка Германия, много ясно че им е време да се закриват. Няма да дишам мръсния въздух, докато Ковачки си прави пачките. Закривай.

fallback