Снимка: БГНЕС
fallback

БСП и ПП смятат, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов държавен бюджет за следващата година.

Oще по темата
„Нека да придвижим декларация към МС да внесе закон за бюджета, защото това, което е внесено, не е бюджет, а само мерки, които се удължават да определена дата и без бюджет не можем да направим нищо“, каза съпредседателят на ПП Асен Василев по време на среща с представители на левицата.

Според червената шефка Корнелия Нинова също е редно правителството да внесе бюджет.

„Но ако не внесе, ние можем да правим предложения по същество, включително и през преходни и заключителни разпоредби, това е въпрос на технологии“, каза тя.

„Съществува техника, леко правно екзотична, да пренапишем бюджета, но това ще затрудни този, които ще го изпълнява“, отговори й Василев.

И БСП, и ПП се обединиха около становището, че е нужна силна социална политика, разумна подкрепа за бизнеса и финансовата стабилност на държавата.

Нинова обаче предупреди, че депутатите нямат много време за приемането на бюджета и призова да се работи бързо.

Оказа се, че най-големите притеснения на експертите и на двете партии са свързани с цените на горивата и рискът те да поскъпнат рязко.

Георги Гьоков от БСП посочи, че левицата иска с промени в Кодекса на труда да се запише, че минималната заплата ще е 50% от средната и така да се следва европейската директива за минималното възнаграждение.

„Нормално е учебниците да се безплатни за една държава, която иска да има образована нация. Трябва да приемем и дефиниция за енергийно бедни, защото, докато не решим този въпрос, ще продължим да подпомагаме всички“, отбеляза той.

Асен Василев коментира, че в Европа се очаква по-нисък растеж, което в България идва с 6 месеца закъснение.

"Най - голяма част от растежа в България идва на база вътрешно потребление и ако погледнем увеличените разходи за заплати и пенсии, ние само през вътрешно потребление може да очакваме 2% растеж и още 1% от икономиката", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

пуйката

преди 1 година

С техните бюджети не мога да намеря захар под три лева и домати под 4.Да си стоят в опозиция.

9

Анонимен

преди 1 година

До коментарНикъде в конституцията не пише, че СП "е само за да организира избори". Нещо повече - конституцията дава еднакви правомощия на СП и РП.

8

Анонимен

преди 1 година

Тези им е зор да скапят борда. Другаря Гечев знае как да направи 20 долара заплатите.

fallback