Снимка: БГНЕС

"Сега ще бъде най-трудното, в следващите няколко седмици, за да се отпушат и следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Още по темата
2022 г. беше трудна, но 2023 може би ще е още по-трудна с евентуална рецесия в САЩ и Европа и тези средства ще са ни още по-необходими, за да можем да инвестираме и да избегнем най-лошото като икономически последици в тази трудна среда".

Това каза пред БНР икономистът Георги Ангелов.

"Второто плащане изисква 66 мерки да се изпълнят и 22 закона, включително има изискване за съдебна реформа, за промени в Антикорупционната комисия, в енергетиката и т.н.".

Одобреният транш от 1,37 млрд. евро ще помогнат бюджетът за 2022 г. да мине с по-нисък дефицит.

Средствата не трqбва да бъдат изхарчени до края на годината, но трябва да се отворят процедурите, за да може да се кандидатства за тeзи проекти, обясни икономистът:

"Българската администрация е свикнала, че трябва първо да получи парите и после да започне да изпълнява проектите. Получаването на първия транш по ПВУ ще даде възможност да започне работа по повечето проекти, които чакат, защото Министерството на финансите не обича да отваря процедури и проекти, ако няма осигурено финансиране", коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase