Депутатите обсъждам днес дали страната ни да изпрати въоръжение на Украйна.

"Такова решение, положително или отрицателно, трябваше да се вземе отдавна, след дебат, а ние се разделяме на русофили и русофоби. Твърди се, че ние, като подпомагаме Украйна с оръжие, продължаваме войната. Т.е. някой отдавна е решил, че Русия ще спечели - не бих могъл да споделя тази теза", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в студиото на "България сутрин".

Той определи поставянето на въпроса с предоставяне на оръжие като закъсняло, защото страната ни по-трудно би могла да се възползва от придобиване на ново въоръжение.

Още по темата
"Тежко е за решаване на въпроса сега, когато има кръгови сделки с поне 5 държави и са поизчерпани възможностите за заместващо въоръжение. Ако ние получим такова, това няма как да стане в кратък период от време, ние не можем да чакаме края на войната и тогава да решим какво правим", подчерта Свинаров.

Бившият военен министър не вижда пряк риск за страната ни, ако предоставим въоръжение на Украйна.

По думите на друг бивш военен министър - Ангел Найденов, в момента България е сред най-големите непреки износители на оръжие за Украйна, за повече от 2 млрд. евро годишно.

"Даваме си сметка, че това оръжие през трети страни достига до Украйна. Сега въпросът е дали България да бъде пряк износител и да предостави въоръжение налично в Българската армия или в складовете. Ние разполагаме със съветски образци, които скоро няма да имаме възможност да поддържаме. България разполага с Програма за развитите на отбранителните способности. В нея има проекти за придобиване на нови образци на военна техника. Което означава да снемем старата военна техника", коментира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази своята резервираност относно възможността за предоставяне на тежко въоръжение за Украйна.

"Не само, че трябва да бъде направен списък с въоръжението, но и оценка в каква степен се намаляват отбранителните ни способности, дали се увеличава дефицитът, който и без това съществува. Не е за пренебрегване и технологичната пропаст между българската армия и съюзниците ни. Можем да дадем въоръжение, въпросът е по какъв начин ще го компенсираме и можем ли да си позволим, ако не получим нищо, да стартираме процедурите по закупуване на нова техника", посочи Найденов.

Николай Свинаров подчерта, че на първо място трябва да бъде поставен въпросът за националната сигурност на България.

"От началото на войната до днес, разбира се че изнасяме въоръжение, но това са търговски сделки, които са платени. Въпросът сега е дали безплатно ще го предоставим. Ако нашите партньори от Алианса ни дадат в замяна или при добри цени, това би бил оптималният вариант", каза още Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase