Снимка: БГНЕС

Комисията по външна политика и Комисията по отбрана провеждат съвместно заседание, на което разгледат Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна с вносител "Демократична България", както и Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна с вносител ГЕРБ.

Даниел Митов от ГЕРБ подчерта, че решението е закъсняло и трябва да се разгледа още днес, както и че то е политическо. "Българският народ се е изказал по въпроса, след като е изпратил мнозинство от партии в 48-ото Народно събрание, които искат да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна", заяви бившият външен министър. Според него списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни.

Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?
"Искам България да е част от този списък", сподели още Митов.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обяви, че е необходим детайлен анализ и информирано решение. Народното събрание няма как да вземе аргументирано решение според него и затова предложи да се отложи разглеждането на двете проекторешения до момента, в който бъде представен детайлен анализ от Министерството на отбраната, иначе по думите му се говори за нещо, за което няма фактология и достатъчно информация.

"Проблемът е изключително сериозен и не бива да се подхожда лековато към него", заяви Георгиев, цитиран от БГНЕС.

От своя  страна Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че няма представители на службите – нещо, което се случва за първи път, и би следвало да не се обсъжда просто с политическа цел, защото това по думите му прилича на политическа акция. Той също поиска отлагане на обсъждането.

"За нас, за БСП, изпращането на оръжие на Украйна, категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта", посочи Вигенин.

Атанас Атанасов представи от името на ДБ Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков заяви, че консенсусната позиция, която е изразявана винаги в България, напълно съответства на текстовете. От външнополитическа гледна той съобщи, че е национален ангажимент, валиден въз основа на чл. 4 от Атлантическия договор, който възлага на всички държави да се грижат за увеличаване на отбранителните си способности.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отчете, че до момента са подготвени за предоставяне зимно облекло, обувки, както и друга помощ. "Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ", посочи военният министър. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение.

Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

"Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ", отбеляза от своя страна служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Неговата конкретика е съобразена с възможностите на страната, включително с вътрешните нагласи в държавата. В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани", коментира той. По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства.

Даниел Лорер изрази принципната подкрепа на "Продължаваме промяната" за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на агресия, а вторият са българските въоръжени сили.

"Войната ни предоставя възможност да предоставим стари въоръжени системи и да започнем модернизация", смята той. По думите му двете проекторешения предоставят още веднъж на МО да ги осъвремени и да информира народните представители какво всъщност можем да предложим на Украйна.

ДПС ще подкрепи и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов от парламентарната група на "Движението за права и свободи". Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase