"Трябва да дадем оръжие, ние закъсняхме. Трябваше още в първите месеци на войната, когато беше ясно, че Украйна се нуждае от това съветско въоръжение, за да спре настъплението на руснаците и да излезем бързо от тази война. В този парламент обаче се забавяме, тъй като предложението на "Демократична България" е внесено в 09:36 ч. на 19 октомври, вече сме 31 октомври и то още не е разгледано", каза бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е важно в решението да бъдат включени и механизмите за контрол на неговото изпълнение.

"Можем да дадем това, което имаме, а трябва да дадем това, което е нужно на Украйна. И това трябва да бъде обвързано с получаване на заместваща техника, която може да бъде и техника за българската армия, но може и да бъде под формата на многонационални сили. Трябва да се стартира и процесът на ускорено превъоръжаване на българската армия, който се бави вече 20 години", допълни Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че много е важно каква е позицията на парламента.

"Лично аз смятам, че президентът превишава в голяма степен правомощията по Конституция, което трябва да е сигнал за политическите сили и парламента да се върнем към духа на Конституцията. Противовъздушната отбрана се гарантира и с изтребителите. Вече знаем, че ще дойдат такива от Испания. Ние избираме народни представители, за да гарантират отбраната и свободата на нашата родина. И освен това - България да бъде уважаван член в НАТО и ЕС", категоричен е бившият служебен министър.

По думите му отпускането на въоръжена техника за Украйна отпушва други два процеса - за получаване на заместваща техника и за смяна на старото въоръжение с ново.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase