Си Дзинпин си осигури исторически трети мандат като лидер на Китай. Един от първите, които го поздравиха, беше руският президент Владимир Путин.

"Китай очаква, че благодарение на тези решения и на стабилизирането на централното ръководство на партията и държавата, ще постигне реализацията на китайската мечта - връщате на Китай на подобаващо му от цивилизационна гледна точка  място в световната политика - Китай като непреодолим фактор в световните дела и определящ фактор за курса, който ще поеме светът", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че 21 век сигурно ще бъде наречен "Векът на Китай", който ще бъде основен икономически и научно-технически фактор.

Още по темата
По думите му страната определя 37% от нарастването на световната икономика за година и в голяма степен решава геополитическото разпределение.

Международният анализатор коментира близките отношения на Китай с Русия.

"Това е демонстрация по отношение на САЩ, че Китай не би се поддал на техните планове - да подобрим отношенията с Москва, като укрепим своите позиции по отношение на Китай", заяви проф. Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase