Снимка: БГНЕС

И в мюсюлманската религия, в християнството, този, който прощава е Бога и народът. Това заяви Бойко Борисов на събитие в исперихското село Малък Поровец. Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат с викове "Бойко, Бойко!".

"Искам да благодаря на депутатите, в лицето на Деси, Гюнай, Юлтер ако е тук, че завчера успяхте да прокарате закон за влизане в Еврозоната. Представяте ли си докъде сме я докарали в тази държава, че световният шампион по обиране на банки Гечев да се произнася хубаво ли е или лошо да влизаш в Еврозоната. Или Рашков. Разбира се има десетки хиляди честни и добри служители, но последните месеци берем плодовете на управлението на Рашков - пияни и дрогирани. Тези хора дават оценка на ГЕРБ и Еврозоната. Преди месец бях на среща на ХДС в Хановер, вчера бях на конгреса на ХСС в Мюнхен. Те са с евро. Е не видях нещо лошо и опасно. Германия, Франция, Холандия, белия свят, Гърция, нашите съседи. Той ми дава пример с Дания и Швеция, а това са други модели, друга култура, друга политическа класа", заяви Борисов.

"Светът се е разделил на две - срещу Русия и за Русия. Ние винаги сме били балансирани. Но сега имаме ясна позиция - ние сме с Украйна. Тази война трябва да свърши. Вече няколко месеца повтарям - първо беше АЕЦ "Запорожие" и всекидневен страх от ядрена авария. Сега се заговори за ядрена мръсна бомба. За нас еднакво лошо е всичко, което се случи там. Целият демократичен свят трябва да направи всичко възможно да се приключи тази война. С пасивност няма да стане. Агресор с пасивност не се спира", категоричен бе лидерът на ГЕРБ и допълни, че всички държави чакали със затаен дъх България да има стабилно правителство, тъй като държавата ни имала възлово положение на Балканите и в ЕС.

"Ще направя всичко възможно да има редовно правителство", заяви Борисов.

"Сега чувам приказки от типа, че нямало да е с първия мандат, а с втория или третия. Ние ако много се харесваме и се обичаме, щяхме да сме една партия, като китайската комунистическа партия - голяма, с много крила. Но ние сме европейска държава с много различни партии. Призовавам да се говори за правителство преди да се раздадат мандатите. Няма как да ни бъде отказано да съставим правителство и след това да подкрепяме другите. Обратно - тези, които няма да подкрепят нас, няма какво да очакват след това. Изходът е преди президентът Радев да връчи мандата да седнем и да се разберем партиите искаме ли да има правителство или отиваме на избори", каза още бившият премиер и каза, че само при такова условие би подкрепил следващите два мандата.

"Днес сме се разбрали сме се с Делян Добрев и в понеделник внасяме в парламента проектозакон, който ще позволи да намалим цената на бензина с 1 лев", допълни той. "Ние сме измислили как "Лукойл" да върнат по 1 лев и дори Промяната ще гласуват за него."

"Благодарение на ГЕРБ и СДС в Европа имало огромен отглас от резултатите от изборите, в Германия и навсякъде виждат, че тук има здрав разум", каза още Борисов. "Но всички чакат в България да има правителство, да има стабилност."

По време на четворната коалиция сме загубили важни позиции, тъй като преди това при ГЕРБ ние сме били мост между Турция и Европа, каза още той.

Той подчерта пред събралите се, че сред депутатите на ГЕРБ има мюсюлмани и изрази надежда, че ще спрат приказките, че партията била против тях. "Повярвайте ми - ще направя всичко възможно да има редовно правителство", подчерта той. Каза още, че ГЕРБ ще подкрепи и втори, и трети мандат, но първо ще направят опит да съставят правителство. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase