Снимка: БГНЕС

Консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство при президента Румен Радев ще продължат в понеделник, когато държавният глава ще проведе втората среща от формата.

Това заяви президентът пред журналисти след посещението си в Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак” в Молдова - образователно средище на бесарабските българи в региона.

"Консултациите продължават, но трябва ясно разбиране от страна на партиите, че трябва да има диалог и компромис. Цикълът от избори не е добро решение. Кога ще връча първия мандат, зависи от случващото се на консултациите", изтъкна президентът.

Той коментира обвиненията на "Продължаваме промяната" за намеса в работата на Народното събрание в избора на председател на спортната комисия така:

"Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

В Тараклия държавният глава се включи в честванията по повод Деня на бесарабските българи, който е утре - 29 октомври. Той благодари на сънародниците ни в Бесарабия, че отстояват вече два века своята идентичност.

Обяви и че е получил уверение от молдовския си колега Мая Санду, че при предстоящата реформа ще бъдат взети предвид исканията на бесарабските българи Тараклийският регион да се запази като самостоятелна административна териториална единица.

Тараклийският университет, открит през 2004 г. и кръстен на българския духовник Григорий Цамблак, е единственото висше учебно заведение извън България, в което се преподава разширено изучаване на български език и литература, култура, история, музика.

България всяка година осигурява стипендия и издръжка за прием на 100 студенти и докторанти от Университета.

Заради образователната реформа в Молдова Университетът имаше опасност да загуби академичния си статут и да стане филиал на Държавния педагогически институт в Кишинев, но след усилията на българската държава в разговори с Кишинев в крайна сметка засега остава независимо учебно заведение.

В региона Тараклия в южната част на Молдова има около 50 000 бесарабски българи, без да се броят живеещите в непризнатата Приднестровска молдавска република. Останалата част от бесарабските българи живеят в Украйна, където е и най-големият им брой.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase