Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ-СДС декларираха, че ще положат всички усилия за намиране на диалог между партиите в Народното събрание

Още по темата

Надяваме се, че в следващите дни някои от останалите партии ще преосмислят своята позиция и ще се явят на разговори с контактната група. Това казаха представителите на ГЕРБ-СДС, които участваха в срещата с водената от Соломон Паси и Росен Плевнелиев контактна група.

„Решенията трябва да почиват единствено на разума. Ситуацията е изключително тежка, има много кризи, с които трябва да се справим. Българските граждани не очакват от нас упорство. Колегите трябва да осъзнаят, че без диалог няма решение и не е възможно съединение. А без съединение няма сила. Само с разговори може да се върви напред. В противен случай политическото его ще вземе превес”, заяви Десислава Атанасова.

Тя коментира и вчерашния избор на Вежди Рашидов за председател на парламента, като подчерта, че той е станал възможен, защото „системните партии проявиха разум".

Даниел Митов пък подчерта, че на Соломон Паси му се е налагало да води разговори със севернокорейски диктатор. „Да се надяваме, че българските политически лидери ще се държат по-разумно”, каза депутатът.

"Непрекъснато се случва партиите в Народното събрание да променят позициите си и да излизат с нови. Надявам се да проявят отговорност. Ако можехме да направим управление сами, щяхме да го направим, но избирателят така ни е подредил. Залогът е голям. Залогът е българската политическа система и българските граждани да имат пред себе си ясен път за изход от кризите, които се натрупват", заяви Даниел Митов след срещата с контактната група за разговори за сформиране на кабинет.

Томислав Дончев съзря еволюция в политическите партии през последните дни и също отправи призив за отговорност. Изтъкна, че от ГЕРБ-СДС по никакъв начин няма да си позволят правителство, съставено на базата на аритметично мнозинство. Дали са склонни да подкрепят правителство с друг мандат, Дончев коментира така:  "Ако първият не е събрал достатъчно подкрепа от втория, третия и петия, каква е политическата логика петият да искат сътрудничество с първия? Това не означава "не", нищо не означава, рано е", заяви Дончев.

Росен Плевнелиев съобщи, че са обсъждали голям списък с теми. ГЕРБ-СДС са уверили, че биха дали всичко от себе си България да има силно работещо правителство без значение какъв ще е форматът му. Ние сме оптимисти и виждаме много по-голямо поле на съгласие от това, което в момента се вижда публично, добави президентът. В този час, в който водихме преговорите с ГЕРБ-СДС, получихме писмен отказ за среща и от ПГ "Демократична България", съобщи Плевнелиев. Такива вече има от "Продължаваме промяната" и "БСП за България".

Плевнелиев коментира, че е необходима политическа воля и за предприемане на сериозни реформи. Отчетохме с ПГ на ГЕРБ-СДС, че може в рамките на следващите шест месеца с конституционен дебат и формати, включително с Венецианската комисия и с гражданското общество, и с експертите в държавата, да се стигне в рамките на една година до конституционна промяна, свързана с правна реформа, която най-после да отпуши желанията на хората за бързо и ефективно правораздаване, посочи той.

Сформирането на контактната група беше обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. За нея бяха поканени президентът Росен Плевнелиев и бившият външен министър Соломон Паси. До момента писмени откази за срещи са получени официално от „БСП за България“, „Продължаваме промяната“ и "Демократична България".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase