Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ротация на председателския пост в парламента между кандидатите на двете най-големи партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", предлага "Демократична България. Идеята бе лансирана след заседание на ПГ от съпредседателя на коалицията Христо Иванов.

"Ситуацията е изключително вредна, защото не може да започне да работи НС. Ние сме внесли пакет от закони, България има нужда от бюджет, от закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост като минимум", обясни Иванов. Затова и ще предложат ротацията на предстоящия утре председателски съвет. На какъв принцип да става това, и на колко време - тепърва ще се изяснява.

"Предлагаме да излезем от политическата логика и да уточним една програма минимум от най-спешните задачи, на нейна база да постигнем съгласие за ротация. Има такъв модел в Европейския парламент. Това позволява решението да не е на база на политическа търпимост или нетърпимост, а да се свърши определена работа", заяви Иванов. И уточни, че трябва да има бюджетна и правна комисия. Целта ни е чисто процедурно да отпушим нещата, добави той.   

Идеята на ДБ за ротационно председателство на парламента, поделено между ГЕРБ и ПП, среща личното одобрение на Даниел Лорер от "Промяната". Пред "24 часа" той посочи, че има различни изходи от създалата се ситуация, както и формули как да се подходи. "Очевидно нито г-н Желязков, нито г-н Минчев могат да бъдат избрани, идеята на ДБ е взаимствана от напредналите демокрации, където важни постове се въртят между няколко кандидати, когато няма съгласие. Това определено е добра формула, това е личното ми мнение, до колко ше бъде възприето, не бих се ангажирал да прогнозирам", добави той.

На въпрос какъв би бил подходящият период за подобна ротация, Лорер посочи, че това зависи и от живота на настоящия парламент. "В Израел наскоро имаше точно ротиращи се министър-председатели дори, които не можаха да си довършат ротацията, защото правителството падна. Така че това трябва да бъде съобразено дали ще има правителство или не, така че всеки от тях да се възползва от поста", посочи бившият министър на икономиката и растежа в кабинета "Петков".

 "За ПП предстои дълга нощ, защото нашето ИБ ще заседава именно как може да отпушим парламентарната система от тук нататък, след като стигнахме до тупик, по време на който се изляха много емоции. Първата политическа сила ГЕРБ е в конвулсии, няма приятели в парламента и не е способна да изгради мнозинство за собствен председател", обобщи ситуацията бившият министър на иновациите и растежа.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase