Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев заяви, че вчера е имало две вълни от хакерски атаки към български институции, които са засегнали и банки.

По думите му Министерството на електронното управление работи денонощно за отстраняване на последиците от атаките:

Още по темата

"Аз съм в постоянно взаимодействие с министър Георги Тодоров, той уверява мен и всички колеги от служебния кабинет, че работят на пълни обороти заедно с екипа му да се отстранят тези атаки. Имаше успех - изконтролираха положението вчера към обяд, но след това имаше нова вълна от такива атаки. И там вече се отвори ножицата и към други държавни институции, към банки, финансови институции. Тоест това не е някаква целенасочена атака към едно или друго министерство, тук става въпрос за нещо по-сериозно. Колегите от Министерството на електронното управление подготвят брифинг по тази тема", каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Проверката показа, че не са източени данни, не са увредени масивите, само е бил блокиран достъпът до сайтовете. Дали е предупреждение, така се твърди в телеграм канала на „Килнет“, която е локализирана на територията на Руската федерация", обясни заместник главният прокурор Борислав Сарафов по bTV по повод хакерската атака срещу сайтове в България.

Прокуратурата ще поиска екстрадиция на заподозрения, но не очаква съдействие от руските си колеги.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase