Снимка: БГНЕС

Президентът на България Румен Радев поздрави Военновъздушните сили, които отбелязват своят празник днес.

"Българските Военновъздушните сили са ярък пример за мъжество, себеотрицание и трудолюбие, от които имаме такава голяма нужда днес. Съвсем неслучайно, в знак на почит към героизма на летците, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от Народното събрание, за да напомнят на народните избраннци колко важна е една боеспособна авиация", заяви Радев пред Паметника на летеца.

"Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. Вие как предлагате да охраняваме небето си?", запита президентът, когато бе попитан за отказа на депутатите да купят на лизинг още самолети.

"Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. Питайте тях", допълни той и увери, че по време на консултациите за съставяне на правителство, ще търси отговор на въпроса какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния ни суверенитет. "Защото ние още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МИГ-29 догодина ще се приземи."

"Още през юни предишното редовно правителство изпрати писма с искания за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори - САЩ, Нидерландия, Франция, Италия, Швеция и до Израел. Зависи от това дали ще получим изгодна оферта, ще бъде изготвен проект за инвестиционен разход, който ще бъде внесен в НС. И нека да е ясно - само и единствено НС може да вземе това решение. Отговорността е на НС", обясни Радев.

"Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства на откриването на НС. Аз очаквам партиите възможно най-скоро да върнат своя фокус към истинските проблеми на българите - бедността, цените, бюджетът, защитата на социално слабите", коментира президентът спора дали посланик Митрофанова трябва да бъде поканена на откриването на НС и дали Зеленски трябва да говори по врме на събитието. "Що се отнася до обръщението на президента Зеленски - имам чувството, че партиите се надпреварват коя най-бързо ще загърби истинските проблеми на българите."

Попитан дали е оптимист, че ще бъде сформирано стабилно правителство, Радев отговори: "Трябва да бъдем оптимисти, защото ако няма редовно правителство, означава, че няма парламент. Разбира се, партиите трябва да решат проблемите. Правителство, съставено с много компромиси и риск от бърз срив или отиване на нови избори."

Радев поздрави службите за бързото изясняване на случая с камионът, който ни замеси във взрива на Кримския мост. "България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашите територии и името на нашата държава, да се замесват в терористична дейност", каза още той.

Той обясни, че е дал  повече време на партиите да се отдалечат от предизборната риторика и да говорят разумно и ги посъветва да използват това време разумно. "Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно на всички", посочи държавният глава.

"След като се конституира Народно събрание, тогава ще обявя кога ще връча мандата за съставяне на правителство", заяви той. ""Очаквам партиите да търсят областите, в които ще се обединят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase