Снимка: БГНЕС

Евроатлантическото мнозинство надделя. Посланиците на Русия и на Беларус няма да бъдат канени на откриването на Народното събрание. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след днешната среща на парламентарно представените формации по казуса, предаде репортер на БГНЕС.

Администрацията на парламента няма да изпрати покани към тези посланици, уточни Атанасова и добави, че не очаква админситрацията на НС да не се съобрази със становищата на политическите сили.

Ние, като държава, бяхме обявени за неприятелска страна от Руската федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам нито сериозно влошаване на отношенията между двете държави, а считам, че България трябва да защити националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските ценности, каза Атанасова.

Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и казваме "не" на агресията, "не" на войната, заяви Атанасова.

От своя страна Надежда Йорданова от "Демократична България" заяви: "Задължителен списък за поканени няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен."

Тя изрази удовлетворение, че мнозинството партии са подкрепили позицията им.

"Русия е страна агресор, който нападна свой съсед. България остро осъжда този акт. В този случай България ще се държи достойно и ще заяви ясно своята позицията", каза още тя.

Йорданова съобщи, че ПП, ГЕРБ, ДПС са подкрепили ДБ в позицията Елеонора Митрофанова да не бъде канена в парламента следващата сряда. „Възраждане” са възразили. „Български възход” показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция, добави Йорданова

ДБ ясно заявява, че основна евроатлантическа ценност е върховенство на правото и институции чисти от корупция, заключи Йорданова

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" побърза да отбележи, че обединението по Митрофанова не е индикация за бъдещи политически решения.

"Това е административно решение за тържественото заседание, което ние призоваваме да не се политизира излишно и да се отвлича фокуса", каза още Гюров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase