Снимка: БГНЕС

Най-възрастният народен представител в 48-ото Народно събрание е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС и по традиция именно той следва да открие първото заседание на новоизбрания парламент на 19 октомври, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента.

Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в град Димитровград и със своите 70 години ще бъде най-възрастния депутат в първия ден на парламента.

Предното 47-мо Народно събрание бе открито от д-р Силви Кирилов от ИТН, а предните два парламента – 45-я и 46-я също бяха открити от избран депутат от листата на ИТН – Мика Зайкова.

През последните два месеца е извършено основно почистване и освежаване на сградата на Народното събрание. Ремонти не са извършвани, но са изпрани килимите, сменени са крушки на полилеите. В последните дни преди първото заседание ще бъде направена и профилактика на системата за гласуване.

Както Dnes.bg съобщи, президентът Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание на 19 октомври (сряда) от 9.00 часа. Любопитното е, че на 19 октомври Православната църква почита паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Йоан Рилски Чудотворец.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Тогава депутатите полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". На първото заседание се избират председател и заместник-председатели на парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase