"Удължихме с няколко дни срока, за да видим дали колегите от Турция ще ни предоставят слот за ноември.

Още по темата
До 11 октомври ще имат възможност да предоставят офертите си за декември. Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до много добра цена за бизнеса и потребителите. Цената ще бъде значително по-ниска от октомврийската. Отстъпките на компаниите сега са в пъти по-големи", обясни пред Bulgaria ON AIR директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

По думите ѝ при една от компаниите, които участват в сегашния търг, отстъпката е между 4 и 8 пъти по-голяма, в зависимост от периода, за който е доставяла втечнен природен газ преди. Тя увери, че никой не е привилегирован, а търговете се извършват при много стриктно спазване на процедурите.

"За ноември количествата, които се предложиха на търга, са почти 5 пъти повече от количествата, които ние търсим. Има много голям интерес и количества на конкурентни цени. 8 фирми подадоха оферти, дори отстъпка по най-ниската оферта е в пъти по-висока от цени, на които сме купували", каза още Златева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че газовата връзка с Гърция е изключително важна не само за България, но и за целия регион и Европа.

"Ползите за България са видими, те се усещат в цената, която "Булгаргаз" предложи за октомври. Вече взимаме всички количества, около 1 млрд. на годишна база, през интерконектора България - Гърция, нямаме надценки. Това доведе до голямо намаление на цената на природния газ за октомври. Изцяло количествата по азерския договор се транзитират по интерконектора България - Гърция", обясни Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase