Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември 2022 г. Целта ни е максимално широк кръг компании да участват, заяви директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Търговете ще преминат през няколко етапа.

Още по темата
Първият е подбор на участниците в търга, вторият етап е проверките на участниците, третият - класифициране на офертите. Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Булгаргаз" разполага с 10,6 млн. мегаватчаса на терминала в Александруполис за период от 10 години. Водим преговори за осигуряване на слотове за регазификация за ноември и декември", добави Златева по време на брифинг с министъра на енергетиката Росен Христов.

Деница Златев добави, че "Булгаргаз" води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. А страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

"Тези търгове са само за втечнен газ. Предстои да обявим и търг за тръбен газ. Не сме затворили вратата за никого. Истинската независимост означава да имаме възможност да преминаваме от един доставчик на друг, ако някой не може да си изпълни задълженията. Преговорите с Газпром продължават. Към момента нямаме някакво развитие. Възнамеряваме да обявим търг за тръбен газ. Имаме индикации от други компании, включително и турски, които са готови да преговарят с нас. Преговаряме с Азербайджан за допълнителни доставки. Завършат ли всички преговори успешно, ще гарантираме двойно повече газ. Булгаргаз може да стане един европейски, а не само местен доставчик. Това е част от нашата стратегия за компанията. Хранилището в Чирен е пълно на около 70%. Вървим по график. Съобразили сме графика на търга с пускането на терминала в Алексондрупулис, което е важно, защото имаме наш терминал със запазен капацитет и това е решително за страната", заяви енергийният министър Росен Христов в допълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase