Снимка: БГНЕС
fallback

В рамките на тази година инфлацията достигна рекордни стойности, а в началото на септември в Прага десетки хиляди излязоха на протести срещу рязкото поскъпване на газ, ток и бензин. Междувременно в Швейцария се забелязва забавяне на поскъпването заради по-слабото покачване на разходите за енергия.
Oще по темата


"За да се справи с инфлацията, правителството може да предприеме малко мерки, но може да предложи законодателни промени, които трябва да бъдат приети от Народното събрание. Мерките трябва да водят към бюджетна консолидация - именно намаляване на бюджетните разходи с цел на намаляване на бюджетните дефицити. Да престанат да раздават пари на калпак наляво и надясно в името на политически цели", коментира финансовият журналист от money.bg Петър Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ефектът от цялото това раздаване докара до това, че инвеститорите не искат да купуват български държавни ценни книжа. Журналистът обясни, че законодателните промени са свързани с орязване на вече предоставени доходи, защото другият вариант е да се увеличат данъците или да се разширява бюджетният дефицит.

"Много упорито се говори, че следва рецесия. Дори се говори, че държави като нашата, ще преживеят много неприятен период на стагфлация. Ако не бъдат направени сериозни промени за намаляване на бюджетните разходи и свиване на дефицита, можем да преживеем нещо, което аз си мислех, че е невъзможно, а именно разпадане на валутния борд", изтъкна Илиев.

Гостът смята, че сами сме виновни за нивата на инфлацията и тя не е изцяло пренесена от Европа.

Илиев разказа, че целта на мултиплатформения финансов проект "Инфлацията – криза и възможност" е да се дефинират източниците на инфлацията и да се обсъдят политиките на централните банки, както и ефектът от зелените политики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Хаха. До 7

преди 1 година

Ти чуваш ли се какви ги говориш. Или може би знаеш че плямпаш глупости, но касираш от някъде за това.

6

Анонимен

преди 1 година

ГЕРБ-СДС извадиха много пачки от чекмеджетата, за да спечелят изборите след като паднаха от власт и това напомпа инфлацията. По груби сметки харчат по над 2 милиарда всеки месец за дискредитиране на противниците си и за собствена реклама.

5

Анонимен

преди 1 година

Естествено в България инфлацията се прави за да може големите да оберат парите на малките.

fallback